Reacties

PATRICK VANDENDAELE                                                                                     

Bekende Belgische boekrecensent

Een bijzonder boeiende biografie van de mens, de geschiedenis van deze rare soort doorheen de geschiedenis van onze planeet. Het is een fascinerend verhaal, een boeiende geschiedenis van onze planeet en van ons eigen ras, de mens. We kunnen er fragmentarisch vaak wel iets over lezen, maar dit is voor ons wel de eerste volledige biografie van ons eigen ras, een evolutie van de mens doorheen de geschiedenis, en dit op een meer dan toegankelijke wijze gebracht onder de vorm van een vlotte doorlezer, een boek waar je in verzeild als in een historische en wetenschappelijke roman, maar dan wel met een onvoorstelbare onderbouw. Meestal zijn dit boeken die beperkt blijven tot bepaalde aspecten van het verhaal of die zo ingewikkeld worden gebracht dat ze gereserveerd blijven voor de elite van wetenschappers. Hier is de mix van eruditie en heldere toegankelijkheid magistraal. Op een boeiende wijze en een vlot leesbare stijl krijgen we een verhaal rond de manier waarop de mens geworden is wat we vandaag aanzien als een mens. Miljoenen jaren evolutie hier op een glasheldere wijze geduid, door iemand die met zijn eruditie de weg vindt om dit ook nog naar de lezer toe te brengen als een documentaire op TV. Meeslepend en wel degelijk een pageturner rond een thema dat per definitie niet echt een evidentie is. Weer een sterk staaltje van toegankelijke wetenschappelijke kennis, zoals we dit wel vaker vinden bij deze uitgeverij.

DR. JOHN DE VOS                                                                                             

Paleontoloog en raadgever van de auteur

De andere theorieën zijn onzin. Jij hebt de enige echte

prof. dr. Menno Schilthuizen                                                               

Evolutionair bioloog, verbonden aan Naturalis en schrijven van diverse boeken over evolutie.

  • plausibele hypotheses
  • biologisch correct
  • helder, onderhoudend en prettig geschreven

 

PROF. DR. JAN VAN GROENENDAAL                                                            

Hoogleraar aquatische ecologie Radboud Universiteit Nijmegen

  • een goed geschreven verhaal
  • een meeslepende redenering over een breed gebied van de menselijke evolutie waar een veelheid aan feiten met elkaar in verband worden gebracht
  • doet daardoor sterk denken aan het boek “zwaarden, paarden en ziektekiemen” van Jared Diamond (hoewel dit boek inhoudelijk op geen enkele manier vergelijkbaar is, DS)
  • logisch aannemelijk
  • een hoogst interessante theorie waar onderzoekers hun tanden in kunnen zetten
  • er staan genoeg tot de verbeelding sprekende uitspraken in, niet alleen over de beharing maar ook over de man/vrouw verhouding, opvoeding enz.
  • het zal een breed publiek aanspreken 

 

PROF. DR. CHRIS BUSKES                                                                                

Hoogleraar filosofie Radboud Universiteit Nijmegen en bekroond schrijver van “Evolutionair denken”

Ik heb je boek Homo nudus-de naakte mens inmiddels met veel plezier en belangstelling gelezen. Het is een buitengewoon interessant en goed geschreven betoog waar ik bovendien veel van heb opgestoken. Kortom, het is een puik boek! Je hebt me ervan overtuigd dat het verliezen van onze vacht een belangrijke rol in de menselijke evolutie heeft gespeeld. Het is zo dat dit kenmerk (het verliezen van de vacht) lange tijd over het hoofd is gezien, of werd gebagatelliseerd. Het is daarom goed dat jij er nu expliciet – en overtuigend – de aandacht op hebt gericht. Ik zal je boek dan ook aanraden aan iedereen die in de menselijke evolutie is geïnteresseerd. Het voegt beslist iets belangwekkends toe aan de reeds bestaande literatuurGefeliciteerd!

pROF. DR. C.D. aNDRIESSE                                                                            

Emeritus hoogleraar natuurkunde en schrijver van onder meer de biografie over Constantijn Huygens: Titan kan niet slapen.

Ik wil u zeggen overtuigd te zijn geraakt door uw argumenten voor de beslissende betekenis van het verlies van lichaamsbeharing, waardoor de mens is geworden die hij/zij is. Ook verder heb ik veel van uw boek geleerd. Het is vlot geschreven en ik dank u zeer voor het genoegen dat uw boek me gegeven heeft.

HANS SLOOTER                                                                                                

Een lezer die spontaan reageerde

Afgelopen week heb ik uw boek Homo nudus-de naakte mens gelezen. In de eerste plaats wil ik u hartelijk danken voor het schrijven van deze pil. Mijn inzicht in hoe evolutie werkt is er weer een stuk door toegenomen, en uw hypothese over het ontstaan van onze soort is ronduit inspirerend. Misschien kan nooit worden bewezen dat het zo gegaan is, maar plausibel vind ik het beslist. Over de afstamming van de mens kreeg ik nooit een samenhangend betoog onder ogen. Altijd stukken in de bladen over een schedel hier, een dijbeen daar, periodes, regio’s… ik las het met interesse maar kreeg er niet veel inzicht door. En nu is er uw boek. Het beeld dat u schetst is duidelijk, plausibel, en goed beargumenteerd. Hartelijk dank, voor al dit moois.

DOORTJE GORISsen                                                                                                                                                                     

Grafisch vormgeefster van het boek

Ik kan vaak niet het hele boek lezen, qua tijd, maar de epiloog heb ik rustig gelezen: wat een ongelooflijk mooi en helder geschreven epiloog, word ik stil van.